Premijer i ministri Vlade KS odgovorili na 200 pitanja građana ( part 5)

Prošle sedmice je premijer Vlade KS Edin Forto, uživo odgovarao na pitanja građana i građanki Kantona Sarajevo povodom

Prošle sedmice je premijer Vlade KS Edin Forto, uživo odgovarao na pitanja građana i građanki Kantona Sarajevo povodom 100 dana rada Vlade Kantona Sarajevo. Pristiglo nam je preko 230 pitanja za premijera Vlade Kantona Sarajeva, te je na sva neodgovorena pitanja premijer Vlade KS zajedno sa ministricama i ministrima pisanim putem odgovorio.

Nakon premijera Vlade KS, u utorak 04. maja će ministar zdravstva u Vladi KS, Haris Vranić,  na Forumu odgovornosti odgovarati uživo na pitanja građana i građanki. Svoja pitanja, građani i građanke mogu postaviti i ranije putem inboksa Facebook stranice Lookalno.ba ili maila lookalno.ba@gmail.com, te u toku trajanja događaja na linku za prenos uživo u komentarima na Facebook stranici ili YouTube kanalu Lookalno.ba.

Dok čekamo novi Forum odgovornosti, u nastavku Vam donosimo odgovor Ureda za borbu protiv korupcije na pitanje građana:

Da li je Ured za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom podnio ijednu prijavu Tužilaštvu Kantona Sarajevo?

U toku 2021. godine, do dana sačinjavanja ovog Odgovora (27.04.2021. godine), Ured je podnio ukupno 12 (dvanaest) krivičnih prijava Tužilaštvu Kantona Sarajevo, i to:

– 5 (pet) krivičnih prijava protiv nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo, zbog nepodudarnosti između prijavljenih podataka i podataka koje je Ured prikupio u postupku provjere podataka o imovini;

– 6 (šest) krivičnih prijava zbog postojanja osnova sumnje da su lica zaposlena u institucijama Kantona Sarajevo, prilikom prijema u radni odnos predala (upotrijebila) diplome za koje je naknadnim provjerama utvrđeno da nisu vjerodostojne;

– 1 (jednu) krivičnu prijavu zbog postojanja osnova sumnje da je jedno lice, u svojstvu službenog lica, počinilo krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlašćenja, a vezano za proces zapošljavanja u državnu službu.

 

Na web stranici lookalno.ba čitajte odgovore resornih ministarstava Vlade Kantona Sarajevo na pitanja građana.

Be continued….

Centri civilnih inicijativa (CCI) organizuju Forume odgovornosti sa premijerom, ministricama i ministrima Vlade Kantona Sarajevo povodom 100 dana rada Vlade Kantona Sarajevo. Organizovanjem Foruma odgovornosti nastoji se omogućiti dvosmjerna komunikacija između građana i predstavnika i predstavnica u vlasti koja je od izuzetne važnosti u demokratskom društvu. Forumi odgovornosti, nakon prvog održanog foruma sa Premijerom Vlade KS 21.4.2021., biće organizovani svakog utorka u maju, počevši od 4.5.2021.

Pin It