Premijer i ministri Vlade KS odgovorili na 200 pitanja građana (part 2)

Prošle sedmice je premijer Vlade KS Edin Forto, uživo odgovarao na pitanja građana i građanki Kantona Sarajevo povodom

Prošle sedmice je premijer Vlade KS Edin Forto, uživo odgovarao na pitanja građana i građanki Kantona Sarajevo povodom 100 dana rada Vlade Kantona Sarajevo. Pristiglo nam je preko 230 pitanja za premijera Vlade Kantona Sarajeva, te je na sva neodgovorena pitanja premijer Vlade KS zajedno sa ministricama i ministrima pisanim putem odgovorio.

Nakon premijera Vlade KS, u utorak 04. maja će ministar zdravstva u Vladi KS, Haris Vranić,  na Forumu odgovornosti odgovarati uživo na pitanja građana i građanki. Svoja pitanja, građani i građanke mogu postaviti i ranije putem inboksa Facebook stranice Lookalno.ba ili maila lookalno.ba@gmail.com, te u toku trajanja događaja na linku za prenos uživo u komentarima na Facebook stranici ili YouTube kanalu Lookalno.ba.

Dok čekamo novi Forum odgovornosti, u nastavku Vam donosimo odgovore Melike Husić – Mehmedović, ministrice za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo na pitanja građana:

Kada se može očekivati ostvarivanje prava studenata, koji su u prethodnoj godini ostvarili prosjek 8.0 ili više, da pređu na budžetsko finansiranje. Pohvalno je što ste nas oslobodili 2/3 školarine za tekuću godinu. Mogu li se povećati stipendije?

U 2020/21 godini smo kroz Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS oslobodili plaćanja dvije trećine školarine za 2020/21 godinu za studente prvog, drugog ciklusa i integrisanog studija Univerziteta u Sarajevu. Realizacija ovih aktivnosti je već u toku, tako što je Univerzitet dobio instrukcije o postupanju od Ministarstva. Što se tiče dugoročnog stipendiranja, predložit ćemo kroz novi Zakon o visokom obrazovanju KS potpuno drugačije rješenje od dosadašnjeg kada je u pitanju stipendiranje studenata od strane KS.

Da li postoji šansa za uvođenje praktične nastave ili ferijalne prakse za studente Univerziteta u Sarajevu?

Ferijalna praksa je obavezna na svim fakultetima UNSA u minimalnom iznosu od 30 ECTS, a to znači jedan cijeli semestar. Fakulteti mogu ovih 30 ECTS rasporediti i na nekoliko predmeta te na nekoliko semestara tokom cijelog studija. Novost koju planiramo uskoro jeste tzv. Dualno obrazovanje, gdje student paralelno pohađa nastavu i radi, te ga/ju prate i ocjenjuju podjednako fakultet i poslodavac. Radimo na prijedlogu ovakvih studija, koji su već poznat način studiranja u svijetu.

Ko je donio odluku da se drastično promijeni izgled zgrade Muzičke akademije (koja je pod zaštitom države) i hoće li se (i šta) poduzeti povodom toga?

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade nije upoznato sa procedurom izdavanja dozvola za izmjenu fasada. To je u nadležnosti opštine.

Da li će se konačno početi raditi na tome da se visoko školstvo vrati na ozbiljan nivo i međunarodni pedigre?

Radimo na tome svake sekunde našeg posla. Upravo iz ovih razloga koji se ovdje navode je KS i uspostavio Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade, koje ima u svom fokusu unapređenje univerzitetskog obrazovanje, kvaliteta univerziteta, postavljanje nauke u centar odlučivanja u KS, te ukupno povećanje kvaliteta nuačno-istraživačkog i umjetničko-istraživačkog rada. Misija nam je da unaprijedimo visoko obrazovanje i da ga približimo međunarodnim tokovima, te sve aktivnosti su isključivo vođene ovim motivom.

Zašto Vlada Kantona Sarajevo ne renovira Studentski dom na Bjelavama?

Vlada KS će u toku 2021. godine uložiti 3,2 miliona KM u obnovu studentskih domova, kako na Bjelavama tako i u Nedžarićima. Prioritet je dat studentskim domovima.

Kada će mladi dobiti više prostora za korištenje?

U svim aktivnostima koje se provode na renoviranju i kreiranju novih prostora, insistiramo na prostorima za druženje, zelenim površinama, biciklističkim stazama, i slično. Vjerujem da će mladi dobiti adekvatan prostor kada se ozbiljnije započnu radovi na izgradnji Kampusa UNSA. To je projekat koji stagnira i jako sporo se odvijaju aktivnosti, a predstavlja (po mom mišljenju) najznačajniji, strateško-razvojni projekat u KS koji će znatno unaprijediti ukupni kvalitet života mladih u KS.

 

Na web stranici lookalno.ba čitajte i odgovore resornih ministarstava Vlade Kantona Sarajevo na pitanja građana.

Be continued….

Centri civilnih inicijativa (CCI) organizuju Forume odgovornosti sa premijerom, ministricama i ministrima Vlade Kantona Sarajevo povodom 100 dana rada Vlade Kantona Sarajevo. Organizovanjem Foruma odgovornosti nastoji se omogućiti dvosmjerna komunikacija između građana i predstavnika i predstavnica u vlasti koja je od izuzetne važnosti u demokratskom društvu. Forumi odgovornosti, nakon prvog održanog foruma sa Premijerom Vlade KS 21.4.2021., biće organizovani svakog utorka u maju, počevši od 4.5.2021.

Pin It