Korona (ne) može odgoditi lokalne izbore u BiH

Iako se epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini komplikuje, u ovom trenutku niko ne razmišlja o eventualnom odgađanju

Iako se epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini komplikuje, u ovom trenutku niko ne razmišlja o eventualnom odgađanju izbora niti postoji jasan plan ili procedura koja bi dovela do odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH da se lokalni izbori ponovo odgode, pišu Nezavisne.

U CIK BiH rekli su “Nezavisnim” da su još odavno izašli sa epidemiološkim preporukama kada je riječ o danu glasanja te da u ovom trenutku nije bilo razgovora niti govora o eventualnom odgađanju izbora.

“Centralna izborna komisija BiH prati epidemiološku situaciju i svakako će imati kontakte i konsultovati se sa nadležnim službama”, rekli su “Nezavisnim” u CIK BiH.

Inače, broj dnevno potvrđenih slučajeva zaraze virusom korona prešao je 1.000, a ukoliko se tako nastavi i u narednim danima, do izbora koji se održavaju 15. novembra u BiH će biti desetine hiljada aktivnih slučajeva zaraze, što nije zanemarivo, posebno ako se uzme u obzir da ni pravila kako će ti zaraženi glasati nisu baš najjasnija.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, rekao je za “Nezavisne” da, iako je u cijeloj BiH pogoršana epidemiološka situacija, nisu upućivali inicijativu prema CIK-u da se lokalni izbori odgode niti je CIK tražio njihovo mišljenje o tome.

“I uz pogoršanu epidemiološku situacija, ako se bilo koji proces organizuje na takav način da se štiti zdravlje građana, nema razloga da se ne održe izbori, naročito ako traju 12 sati u toku jednog dana”, rekao je Zeljković.

Dodao je da su opštinske gradske izborne komisije Institutu dostavile određene upite vezane za održavanje izbora, odnosno organizaciju, a Institut će svakako dati svoje mišljenje povodom toga.

“Mislimo da postoje neke nedosljednosti u izmjeni Pravilnika koje je CIK napravio za sprovođenje izbora i to ćemo isto uputiti CIK BiH”, rekao je Zeljković.

Pin It