Dinko Periša naknadno odgovorio na pitanja sa Foruma kandidata za gradonačelnika Livna

Centri civilinih inicijativa su u hotelu BM organizovali Forum kandidata za gradonačelnika Livna na koji se Dinko Periša zbog zdravstvenih problema nije mogao

Centri civilinih inicijativa su u hotelu BM organizovali Forum kandidata za gradonačelnika Livna na koji se Dinko Periša zbog zdravstvenih problema nije mogao odazvati. Ipak, naknadno je odvojio vrijeme i odgovore na pitanja građana dostavio pismenim putem.

 1. Kako će te urediti korito Bistrice?

Grad se mora okrenuti rijeci. Dio korita je uređen. Ostatak mora što prije. Kanalizacijski sustav koji treba postati kapitalni komunalni, ali i ekološki projekt zaustavit će daljnje onečišćenje fekalnim otpadom.

Kao preduvjet uređenja korita mora se  pratiti bar jednu godinu  priroda rijeke i ponašanje ambijenta kroz koji protječe rijeka. Moja ideja: uređenje korita Bistrice je uklopiti u Projekt „Interaktivni Bistrički grad“ koji obuhvaća potez od mosta na Aveniji Franje Tuđmana do samog izvorišta. Generalno, projektna ideja koju treba struka razraditi (povijest, turizam, arhitektura, ekonomija, građevina): Povijest Livna, Priča rijeke, od mosta do mosta (od modernog do starog u Dumanu), povijest Livna od danas (pa unatrag)  do 892.

 1. Kada će izići natječaj za pripravnike nakon što postanete gradonačelnik Livna?

S  pozicije kandidata nije mi moguće precizno odgovoriti; ova godina je gotovo zaključena. Za narednu predstoji puno posla, a i vaše pitanje je vjerojatno  jedno od njih.

 1. Kako i kada će se riješiti pitanje kanalizacione mreže u centru grada tj. od parkinga uz Bistricu do Parka. Ugroženi su stambeni objekti i prijeti epidemiološka katastrofa jer imamo izlijev fekalija po dvorištu u Ulici kneza Mutimira 36?

Kada će se riješit, ovisi o veličini problema koji svi vidimo da postoji. S obzirom da je taj segment nužan za zdrav život, Grad bi ga trebao delegirati žurno. Zalagat ću se za to. Kako ga riješiti, onako kako struka kaže.

 1. Kako je moguće da nakon ovolikog iseljavanja grad preraste u jednu stabilnu i za život poželjnu zajednicu?

Dugo će trebati da Livno to postane. Problem za koji treba priznati da ne postoji gotov recept. Ovo je problem kojeg čeka dugoročan proces rješavanja. Jednostavno se mora probati, rekao bih sa svim i svačim, ali ne pod svaku cijenu; s više načina i oblika djelovanja.

 1. Kako će te ovaj grad napraviti da bude po mjeri sve djece?

Prepustiti posao ciljanom timu (socijalni rad,medicina, pedagogija…)

 1. Kako vratiti mlade i zaustaviti njihov odlazak?

Ponovit ću odgovor na četvrto pitanje: Problem za koji treba priznati da ne postoji gotov recept. Ovo je problem kojeg čeka dugoročan proces rješavanja. Jednostavno se mora probati, rekao bih sa svim i svačim, ali ne pod svaku cijenu; s više načina i oblika djelovanja.

Dodat ću: Teško će ih biti vratiti, ali i povratak jednog je uspjeh. Kako vratiti i zaustaviti? Poći od osnovnog: pitati mlade. Sukladno tome djelovati. Neke detalje imate u našim progr. smjernicama na fb: županijska neovisna lista.

 1. Gdje mogu biti djeca koja idu u prvi razred osnovne škole dok su im roditelji na poslu? (djeca u prvom razredu imaju samo dva školska sata)

Dnevni boravci, javni ili privatni model, za učeničku populaciju trebaju zaživjeti, i na tome ću raditi; da im primjena bude sa sljedećom školskom godinom.

 1. Što planirate učiniti za mlade?

Vidjeti što oni žele. Sukladno tome, odnosno s njima, raditi na realizaciji prioriteta. Za različite uzraste odlučuju odrasli, ali za područja koja su povjerena mladima, njih učinit aktivnim i predlagateljima ideja i realizatorima istih.

 1. Što dugoročno planirate s J.P Li-čistoća? 7 milijuna dolara kredita je potrošeno, deponija prazna, otpad negdje u polju… Kolike su kamate na taj kredit? Tko će ga vratiti i kako?

Ovu materiju poznam, otprilike, onoliko koliko ste vi bili precizni u pitanju. Tek po dolasku na posao gradonačelnika moći ću dati odgovor.

 1. Što će te učiniti po pitanju objave online javnih natječaja za sve javne nabavke u gradu (od prijevoza učenika pa na dalje) naravno s potpunom transparentnošću?

Maksimalno na dispoziciji građanima svim oblicima komunikacije. Grad je javna institucija i sve mora biti javno. Zapisano u papirnom obliku, arhive i dokumentacije radi, a građanima dostupno na najkorištenijem komunikacijskom kanalu: internet.

 1. Što će te učiniti po pitanju smanjivanja/boljeg raspoređivanja broja zaposlenih u gradu i gradskim firmama?

Nije mi detaljno poznato stanje. Odgovor tek nakon uvida.

 1. Što će te uraditi po pitanju transparentnosti proračuna (da bude online objavljen i javno dostupan) uključujući plaće svih javnih službenika?

Livno može u puno stvari biti primjer drugima. Pa tako i u ovome. Već je toliko gradova u susjednim državama uvelo informiranje o javnim primanjima i potrošnjama. Livno će također to uvesti. (Znat će iznos od gradonačelnikovih primanja do kupovine  kemijske olovke gradskim novcem.)Svaki fening, marka u javnu objavu.

 1. Što će te učiniti po pitanju digitalizacije procedura u gradskoj upravi (po uzoru na e-građani u Hrvatskoj)?

Na neki način već odgovoreno u prethodnim pitanjima.

 1. Što će te učiniti po pitanju skraćivanja svih procedura (prelazak na online predaju i praćenje zahtjeva ) što uklanja mogućnost da papiri leže u ladici kod nekoga tjednima?

Administracija je gotovo jedna od najvećih prepreka za puno toga. Ne samo građanima već i službenicima administracije.

Prepisivat ćemo od drugih koji već idu ovim modelom.

Dati mladim kadrovima da razvijaju ovaj oblik.

Uvest ću rokove rješenje predmeta, sukladno područjima. Svesti na minimum, idealno bi bilo jedan, broj šaltera koje klijent mora obići-ako već mora u živo.

 

 1. Što će te uraditi po pitanju mogućnosti dobivanja svih dozvola za gradnju u roku od 5 dana, neovisno o namjeni?

Ne znam zašto 5 dana! Odgovorit ću općenito: Ako se ispunjavaju svi uvjeti da nešto  bude u 5 dana ne vidim prepreke da ne bude.  Za neke stvari postoje zakonski rokovi koje treba ispoštovati.

 1. Što će te uraditi po pitanju ukidanja svih nameta i poreza firmama te poreza na dohodak za koje je zadužena lokalna razina na rok od 10 godina a u cilju stvaranja poslovnog okruženja?(posebno naglasak na parafiskalne namete –npr. naknada za istaknutu tvrtku)

Zašto, kako, koliko, gdje… Dok ne uđem u detaljnije i konkretnije u materiju, ne mogu odgovoriti. Jedino što mogu reći da tamo gdje postoji prostor koji bi rezultirao zadovoljnijim radnikom, neoštećenim poslodavcem, a u dugoročnom planiranju uspješnim Livnom, podržavam.

 

 

Pin It