CCI ORGANIZUJE FORUME ODGOVORNOSTI SA PREMIJEROM, MINISTRICAMA I MINISTRIMA VLADE KANTONA SARAJEVO

Centri civilnih inicijativa (CCI) organizuju Forume odgovornosti sa premijerom, ministricama i ministrima Vlade Kantona Sarajevo povodom 100 dana

Centri civilnih inicijativa (CCI) organizuju Forume odgovornosti sa premijerom, ministricama i ministrima Vlade Kantona Sarajevo povodom 100 dana rada Vlade Kantona Sarajevo. Forumi odgovornosti će biti organizovani u Sarajevu u periodu od 21. aprila do 25. maja 2021. godine i to na način da će biti organizovano pet foruma odgovornosti – jedan Forum odgovornosti sa premijerom Vlade Kantona Sarajevo te četiri tematska Foruma odgovornosti sa ministricama i ministrima Vlade Kantona Sarajevo. Na Forumima odgovornosti će premijer Edin Forto, kao i ministrice te ministri Vlade Kantona Sarajevo, imati priliku da predstave urađeno u prvih 100 dana rada Vlade te da predstave planove za naredni period. Osim toga, odgovarat će i na pitanja građana o svim aktuelnim temama.

Organizovanjem Foruma odgovornosti nastoji se poboljšati i povećati učešće građana u političkim procesima u Kantonu Sarajevo, te jačati odgovornost predstavnika u vlasti za rezultate rada. Kroz Forum odgovornosti stvara se prilika za građane Sarajeva da na neposredan način od predstavnika i predstavnica Vlade Kantona Sarajevo saznaju kako planiraju unaprijediti kvalitet života u kantonu te koji su prioritetni projekti u radu Vlade u toku ove kalendarske godine. Kroz Forume odgovornosti će kantonalna vlast imati priliku da pokaže opredjeljenost da poveća transparentnost, odgovornost i učešće građana u svom radu.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, a kako bi građani dobili priliku direktno pratiti događaje i postavljati pitanja premijeru, ministricama i ministrima Vlade Kantona Sarajevo, navedeni događaji će se snimati i uživo prenositi putem Facebook stranice, Youtube kanala i web stranice Lookalno.ba.

Dvosmjerna komunikacija između građana i predstavnika i predstavnica u vlasti od izuzetne je važnosti u demokratskom društvu te iz CCI-a pozivaju građanke i građane Kantona Sarajevo da prate prenose Foruma odgovornosti uživo putem Facebooka, Youtube kanala ili web stranice Lookalno.ba. Pitanja premijeru Vlade Kantona Sarajevo i ministricama i ministrima u Vladi Kantona Sarajevo građanke i građani mogu postavljati putem inboksa Facebook stranice Lookalno.ba ili maila lookalno.ba@gmail.com prije foruma odgovornosti te u toku trajanja foruma na linku za prenos uživo u komentarima na Facebook stranici ili YouTube kanalu Lookalno.ba.

Građani imaju priliku da pitanja postave i na uličnim štandovima koji će biti organizovani prije svakog Foruma odgovornosti. U utorak 20. aprila u periodu od 14:00-18:00h na Vilsonovom šetalištu (iza Zemaljskog muzeja), te u srijedu 21. aprila u periodu 10:00-14:00h ispred Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, građani mogu posjetiti štand i postaviti pitanja za premijera Vlade Kantona Sarajevo.

Forumi odgovornosti će se održati po sljedećem rasporedu, sa početkom u 17:00h:

21.04. – sa premijerom Vlade  Kantona Sarajevo

04.05. – sa ministricama i ministrima Vlade Kantona Sarajevo (tema: Zdravstvo/Covid-19)

11.05. – sa ministricama i ministrima Vlade Kantona Sarajevo (tema: Ekonomija/Zapošljavanje)

18.05. – sa ministricama i ministrima Vlade Kantona Sarajevo (tema: Javni prevoz)

25.05. – sa ministricama i ministrima Vlade Kantona Sarajevo (tema: Obrazovanje/Mladi)

Pin It