Premijer i ministri Vlade KS odgovorili na 200 pitanja građana (part 8)

Prošle sedmice je premijer Vlade KS Edin Forto, uživo odgovarao na pitanja građana i građanki Kantona Sarajevo povodom

Prošle sedmice je premijer Vlade KS Edin Forto, uživo odgovarao na pitanja građana i građanki Kantona Sarajevo povodom 100 dana rada Vlade Kantona Sarajevo. Pristiglo nam je preko 230 pitanja za premijera Vlade Kantona Sarajeva, te je na sva neodgovorena pitanja premijer Vlade KS zajedno sa ministricama i ministrima pisanim putem odgovorio.

Nakon premijera Vlade KS, u utorak 04. maja će ministar zdravstva u Vladi KS, Haris Vranić,  na Forumu odgovornosti odgovarati uživo na pitanja građana i građanki. Svoja pitanja, građani i građanke mogu postaviti i ranije putem inboksa Facebook stranice Lookalno.ba ili maila lookalno.ba@gmail.com, te u toku trajanja događaja na linku za prenos uživo u komentarima na Facebook stranici ili YouTube kanalu Lookalno.ba.

Dok čekamo novi Forum odgovornosti, u nastavku Vam donosimo odgovor Davora Čičića, ministra finansija Kantona Sarajevo na pitanja građana:

Kada ćete isplatiti tužbe policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo? Naravno, one tužbe koje su presuđene i pravosnažne. Ili ćete i dalje pustiti da ide kamata 12%, ili da tužbe usmjerimo prema Strazburu i da tražimo blokadu računa Kantona Sarajevo. Tužbe uposlenika MUP a Kantona Sarajevo, za prekovremni rad, noćni rad i slično.

Vlada Kantona Sarajevo u budžetima svake godine planira sredstva u iznosu 0,3 % od ukupno planiranih prihoda u budžetu za izmirenje obaveza po osnovu izvršnih sudskih rješenja, a sve u skladu sa članom 2. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine. U skladu sa planiranim sredstvima Vlada donosi Odluku o realizaciji istih prema evidentiranom redoslijedu Rješenja o izvršenju koje vodi depozitna banka Kantona Sarajevo.

Također, Vlada Kantona Sarajevo u narednom periodu planira izraditi i donijeti Akcioni plan kojim će definisati aktivnosti u određenom srednjoročnom roku, a sve u cilju izmirenja obaveza po osnovu sudskih izvršnih rješenja i presuda koje predstavljaju obavezu Vlade Kantona Sarajevo.

 

Na web stranici lookalno.ba čitajte i odgovore ostalih resornih ministarstava Vlade Kantona Sarajevo na pitanja građana.

Be continued….

Centri civilnih inicijativa (CCI) organizuju Forume odgovornosti sa premijerom, ministricama i ministrima Vlade Kantona Sarajevo povodom 100 dana rada Vlade Kantona Sarajevo. Organizovanjem Foruma odgovornosti nastoji se omogućiti dvosmjerna komunikacija između građana i predstavnika i predstavnica u vlasti koja je od izuzetne važnosti u demokratskom društvu. Forumi odgovornosti, nakon prvog održanog foruma sa Premijerom Vlade KS 21.4.2021., biće organizovani svakog utorka u maju, počevši od 4.5.2021.

 

Pin It