Premijer i ministri Vlade KS odgovorili na 200 pitanja građana ( part 4)

Prošle sedmice je premijer Vlade KS Edin Forto, uživo odgovarao na pitanja građana i građanki Kantona Sarajevo povodom

Prošle sedmice je premijer Vlade KS Edin Forto, uživo odgovarao na pitanja građana i građanki Kantona Sarajevo povodom 100 dana rada Vlade Kantona Sarajevo. Pristiglo nam je preko 230 pitanja za premijera Vlade Kantona Sarajeva, te je na sva neodgovorena pitanja premijer Vlade KS zajedno sa ministricama i ministrima pisanim putem odgovorio.

Nakon premijera Vlade KS, u utorak 04. maja će ministar zdravstva u Vladi KS, Haris Vranić,  na Forumu odgovornosti odgovarati uživo na pitanja građana i građanki. Svoja pitanja, građani i građanke mogu postaviti i ranije putem inboksa Facebook stranice Lookalno.ba ili maila lookalno.ba@gmail.com, te u toku trajanja događaja na linku za prenos uživo u komentarima na Facebook stranici ili YouTube kanalu Lookalno.ba.

Dok čekamo novi Forum odgovornosti, u nastavku Vam donosimo odgovore Samira Avdića, ministra za kulturu i sport Kantona Sarajevo na pitanja građana:

Da li postoji način, te da li planirate pronaći prizme kroz koje ćete podržati rad sportskih klubova (košarkaški, rukometni klub Bosna, Željo, Sarajevo?

Vlada Kantona Sarajevo i resorno ministarstvo kulture i sporta, su do sada u punom kapacitetu podržavali sportske klubove u pojedinačnim i kolektivnim sportovima kako ste naveli redom.

Takođe veoma važno je naglasiti, ove, ali prethodnih godina resorno ministarstvo je sufinansirao većinu reprezentativnih selekcija Bosne i Hercegovine za pripremu, odlazak i učešće na velikim međunarodnim takmičenjima, iskazujući na taj način opredijeljenost i odgovornost da vrhunske sportašice i sportaši imaju najbolje moguće uvjete za postizanje sportskog uspjeha.

Vlada Kantona Sarajevo i resorno ministarstvo će se zalagati za sistemsko rješavanje problema finansiranja klubova od značaja za Kanton Sarajevo. S tim u vezi resorno ministarstvo će pokrenuti inicijativu donošenja Uredbe sa preciznim kriterijima i normama kako bi shodno Zakonu, klubovi imali institucionalnu i finansijsku podršku.

Da li je do oktobra 2022. godine izgledna izgradnja pozorišta (ili početak aktivnosti koje bi dovele do ovoga a da nije riječ samo o izradi projekta) na teritoriji opština Novo Sarajevo, Novi Grad ili Ilidža? U suštini, bilo šta dalje od opštine Centar. Ministar Mirvad Kurić je prije nekoliko godina spominjao pozorište na Dobrinji. Da li ste upoznati sa tim?

Moram Vas upoznati da nemam saznanja vezana za inicijativu bivšeg ministra Kurića, jer na tragu Vašeg pitanja u konsultacijama sa službenicima/saradnicima resornog ministarstva ne postoji bilo kakav pisani trag navedene inicijative.

Vezano za izgradnju pozorišta na području Kantona Sarajevo, ideja nikada nije materijalizirana, odnosno tražila se adekvatna lokacija u općinama Novo Sarajevo, Novi Grad i sl., no do konačnog dogovora oko lokacije nikada nije došlo, te se nije ni krenulo u realizaciju ovog projekta. Postojala je materijalna osnova, odnosno budžetska sredstva u periodu 2016.-2019.godine, za izgradnju Male scene na području općine Centar (tačnije gdje se nalazi zgrada Tehnike Narodnog pozorišta Sarajevo), ali do realizacije ovog projekta nije došlo zbog neriješenih imovinskih-pravnih odnosa.

U budžetu za 2021.godinu planirana su sredstva za kapitalne projekte iz oblasti kulture u iznosu od 1.500.000,00 KM.

Sredstva će biti usmjerena na projekte koje su delegirale općina Vogošća i općina Centar u iznosu 755.000,00 KM za kapitalne projekte iz oblasti kulture.

 

Na web stranici lookalno.ba čitajte i odgovore ostalih resornih ministarstava Vlade Kantona Sarajevo na pitanja građana.

Be continued….

Centri civilnih inicijativa (CCI) organizuju Forume odgovornosti sa premijerom, ministricama i ministrima Vlade Kantona Sarajevo povodom 100 dana rada Vlade Kantona Sarajevo. Organizovanjem Foruma odgovornosti nastoji se omogućiti dvosmjerna komunikacija između građana i predstavnika i predstavnica u vlasti koja je od izuzetne važnosti u demokratskom društvu. Forumi odgovornosti, nakon prvog održanog foruma sa Premijerom Vlade KS 21.4.2021., biće organizovani svakog utorka u maju, počevši od 4.5.2021.

 

 

Pin It